header crete nature randonnees

 

 

Wandelen door kloven en wandelen op maat

Kalyvitis is een prachtige thuisbasis voor de echte wandel- en natuurliefhebber. In de buurt zijn maar liefst vijf kloven gelegen die veel van elkaar verschillen en allen hun eigen charme hebben. Aangezien Zuidoost Kreta weinig toerisme kent en de Kretenzers zelf veelal geen fanatieke wandelaars zijn, zijn de kloven hier ongerept en lekker rustig.

 

Naast verscheidene kloven zijn er ook vele mogelijkheden om vanaf Kalyvitis uren door de bergen te wandelen. We hebben zelf een aantal prachtige wandelroutes samengesteld van verschillende niveaus en tijden. Dus voor elke wandelaar wat wils!

 

De kloven in de buurt:

 

De kloof van Orino

 

 kaart-orino

Haast naast de deur van Kalyvitis ligt de kloof van Orino. Deze kloof zorgt voor een verrassende en zeer afwisselende wandeltocht, aangezien hij op te splitsen is in drie delen. Het eerste deel, vanaf het beginpunt in het park van Koutsouras, is het meest groene deel. Het staat hier vol pijnbomen en het heeft indrukwekkende hoge rotsen. Na een uur wandelen, leidt de kloof naar een glooiend landschap, dat niets meer weg heeft van een kloof. Maar na een half uur verder wandelen, eindigt dit landschap plotseling en duikt het hooggebergte op. De laatste 2 km is het meest indrukwekkende en tevens het zwaarste deel van de wandeling, maar tegelijkertijd word je dubbel en dwars beloond met prachtige uitzichten.

 

De kloof van Pefki  

 

 kaart-pevki

 

De kloof van Pevki is een kleine kloof tussen het dorpje Pefki en het badplaatsje Makry-Gialos. Haar schoonheid is uniek, omdat het gelegen is in een dennenbos en de groene kleuren van de pijnbomen voor je ogen schitteren als je door de kloof loopt. Het prachtige landschap in combinatie met de scherpe rotsen zorgt voor een mooie wandeling. De morfologie van deze kloof verschilt trouwens radicaal met de andere bekende kloven van Oost Kreta.

 

De kloof van Pervolakia

 

 kaart-pervolakia

 

De kloof van Kapsa of de kloof van Pervolakia is zo’n 9 km gelegen van Makry-Gialos. Hij kenmerkt zich door zijn woeste, wilde en droge landschap. Met een lengte van zo’n 3,5 km start hij bij het Kapsa klooster en eindigt hij bij het traditionele en geïsoleerde dorpje Pervolakia. De route is goed te belopen, hoewel er op sommige stukken wat klauterkunsten van je worden gevraagd. De ingang van de kloof ligt ongeveer 100 m van het heldere blauwe water van de Libische zee. Een verfrissende duik bij het kiezelstrand van Kapsa is dan ook een mooie combinatie met een heerlijke wandeling door deze ruige kloof.

 

De kloof van Zakros

 

 kaart-zakros

 

Op korte afstand van het dorpje Zakros, begint de kloof die naar de baai van Kato Zakros loopt. Deze kloof is van uitzonderlijke schoonheid, met grote grotten in de muren. In deze grotten zijn graven uit de Minoïsche tijd ontdekt en vondsten gedaan van belangrijke archeologisch waarde. Dat is de reden waarom de grotten "De grotten der doden" en de Zakros kloof "De kloof der doden" worden genoemd.

 

De kloof van Sarakino

 

 kaart-sarakino

 

16 km ten westen van Ierapetra ligt het traditionele dorpje Mythi of Mithi. Op korte afstand van het dorp begint de kleine Sarakino kloof, die eindigt in de buurt van het kustplaatsje Mirtos. De kloof is zo’n 1,5 km lang en de breedte varieert gemiddeld van 3 tot 10 meter. De muren die een hoogte van 150 m bereiken, maken deze smalle kloof zeer indrukwekkend. In de kloof stroomt de rivier Kryopotamos. De kloof is rijk aan vegetatie, vogels en gorgelend water; het is een mooie begaanbare kloof waar op sommige punten wel wat klimwerk van je wordt gevraagd.