header crete nature abeilles

 

 

Soorten honing

Doordat er vele soorten bloemen zijn waar de bijen nectar halen, zijn er ook vele soorten honing. Over het algemeen draagt honing de naam waar de bijen het meeste nectar halen. Zo hebben we bloemenhoning als de honing van vele verschillende bloemen komt, acaciahoning van de acaciabloem, en paardenbloemhoning als de nectar hoofdzakelijk uit paardenbloemen wordt gehaald.

Maar honing wordt niet alleen uit nectar gewonnen. Er bestaat ook bos- en dennenhoning wat gemaakt wordt van honingdauw. Honingdauw is een suikerhoudend plantaardige sap dat afgescheiden wordt door bladluizen. De bijen verzamelen het van naalden en bladeren van bomen.

 

Kalyvitis honing

Onze bijen van Kalyvitis maken tijmhoning en dennenhoning. De tijmhoning wordt vervaardigd in het voorjaar/zomer als de tijm volop in bloei staat. De bijenkasten worden in die tijd op plekken in de bergen geplaatst waar zich veel tijm bevindt, zodat de bijen volop keuze hebben. In het najaar, als de tijm is uitgebloeid maar het nog goed weer is, worden de kasten verplaatst tussen de dennenbomen. Hier wordt door de bijen honingdauw gezocht voor het maken van dennenhoning.

De smaak en structuur van de twee soorten honing verschillen. Tijmhoning smaakt iets zoeter, ruikt sterker en is meer liquide dan dennenhoning. Twee verschillende soorten honing uit dezelfde bijenkast maar even lekker!!!

 

 miel9  miel10  miel11  miel12

 

Een kijkje nemen bij onze bijen?

Wil je van dichtbij zien hoe ingenieus honingbijen hun werkzaamheden verrichten? Ga "Mee de bijenkast in", dan:

Zullen we je uitleggen wie er tot het bijenvolk behoord, hoe ze leven en hoe vernuftig ze samenwerken.

Gaan we vervolgens een aantal bijenkasten openen. Daarbij krijg je beschermende kleding aan waardoor de kans héél erg klein wordt dat ze je steken.

Vervolgens halen we een aantal raten uit de kasten en gaan we op zoek naar de Koningin, bekijken we de cellen met eitjes en/of larven en zien we hoe de bijen de honing 'uitspugen' in de 'honingcellen'.

 

Wil je tevens weten hoe hier op Kreta de olijfoogst plaatsvindt, dan geven je daar ook graag uitleg over.

 

 

kalyvitis22

 

kalyvitis907